Про формування культури харчування та правильних харчових звичок у дітей
Відповідно до листа Директорату шкільної освіти Міністерства освіти і науки України від 07 жовтня 2020 року №4/3435-20, однією зі стратегічних цілей Національної стратегії розбудови безпечного і здорового освітнього середовища у новій українській школі, схваленої Указом Президента України 25 травня 2020 року № 195/2020, є розбудова системи здорового харчування, формування культури харчування та правильних харчових звичок.
Національною стратегією, зокрема, визначено, що однією з головних проблем здоров’я дітей є поширення надлишкової ваги тіла та ожиріння.
Згідно зі статистичними даними Міністерства охорони здоров’я України щороку в Україні фіксується приблизно 15,5 тис. нових випадків дитячого ожиріння. Діти з ожирінням більше піддаються ризику розвитку цукрового діабету 2-го типу та серцево-судинних захворювань, вони досить часто потерпають від дискримінації і, як наслідок, розвитку психологічних проблем та соціальної ізоляції. Причинами поширення надлишкової ваги та ожиріння серед дітей і підлітків переважно є нераціональне харчування та малорухливий спосіб життя.
Разом із цим, державними стандартами загальної середньої освіти передбачено набуття компетентностей здобувачів освіти за соціальною і здоров’язбережувальною освітньою галуззю. Для організації та проведення таких заходів у закладах освіти рекомендовано використовувати інформаційні матеріали Міністерства охорони здоров’я України (https://moz.gov.ua/article/health/do-shkoli-zdorove-harchuvannya-shkoljariv) та Центру громадського здоров’я МОЗ України, оприлюднені на офіційних вебсайтах зазначених установ.